Kork är ett förnybart naturligt material som används inom många områden av vårt vardagsliv, från vinkorkar till fashion, från isolering till yogamattor. Kork framställs från barken på en korkek, som skalas på bark var nionde år. Det är viktigt att känna till att processen inte skadar trädet, och korkekar absorberar mer koldioxid i deras avskalade form än annars.

En yogamatta i kork har många fördelar över syntetiska mattor, eftersom de är lättare att rengöra och underhålla. Detta beror på fenolen som finns i kork, vilket gör materialet antimikrobiellt och konsekvent motståndskraftigt mot bakterietillväxt.

Under de senaste månaderna har vi fått många frågor kring hur man rengör och underhåller sin yogamatta i kork. Det är nu dags att ge er lite insikter kring detta ämne.

Vad Ska Man Använda För Att Rengöra Korkmattan Och Annan Yogautrustning I Kork?

Det är lätt att hålla korken ren när du underhåller den regelbundet, vilket innebär att avlägsna smuts på ytan genom att tvätta med tvålvatten eller vinäger.

Du kan använda en 50-50 vatten/vinägerlösning för att rengöra din korkmatta ordentligt. Du kan givetvis också rengöra din korkmatta med en blandning av naturlig tvål och vatten.

När du gjort din lösning för att rengöra mattan, använd en fuktig trasa tillsammans med lösningen för att torka mattan över korkytan. Det är också fullt möjligt att fylla en sprayflaska med rengöringslösningen och spraya över träningsmattan. Om mattan blir väldigt blöt bör du först låta den torka innan du rullar ihop den. Det är också möjligt att torka mattan utomhus i frisk luft eller under solen.

Hur Ofta Bör Jag Rengöra Min Yogamatta?

Hur ofta du bör rengöra din yogautrustning i kork beror till stor del på hur ofta och var du tränar.

1. Om du ofta tränar hemma borde en gång per vecka räcka. Men det är alltid bra att fräscha upp den med en blöt handduk och några av blandningarna vi nämnt.

2. Om du tränar yoga i en yogastudio eller på en motionsklubb eller utomhus, är det bättre att torka mattan ren med ovannämnda lösningar oftare. Helst efter varje träningspass.

Korkmattans antimikrobiella kvaliteter bekämpar absolut bakterier och hindrar mögel från att växa på den. Men ha i åtanke att svett, smuts och damm fortfarande kan samlas på den. Därför är det viktigt att göra en insats för att hålla mattan ren.

Vad Får Jag Inte Göra Med Korkmattan?

Använd aldrig en tvättmaskin för att tvätta yogamattor i kork. Det rekommenderas inte heller att skrubba mattan med ett skrovligt material eftersom det kan få korkflisorna att lossna.

Sammanfattningsvis, med det hav av alternativ för yogamattor som finns, blir det definitivt svårare att anpassa sig till en hälsosam och naturlig yogalivsstil. Att göra rätt val kring vilken matta som passar dig bäst och att definiera vad som är kvalitet och inte kan mycket väl bli en utmaning.

Våra yogamattor i kork kan vara ett fantastiskt val för alla yogautövare. De är säkra att använda, antibakteriella, högpresterande och hållbara.

Tveka inte att kontakta oss om du har fler frågor kring ämnet eller om du är intresserad av andra ämnen.

 

Andra Material Du Kan Kontrollera: